Exkluzív interjú egy koronavírus specialistával

Ne felejtsük el, mi történt 2003-ban Torontóban, amikor a SARS-CoV már nem terjedt a közösségben és a kórházakban sem volt már több eset. A szigorú intézkedéseket megszüntették, majd egy hónappal később az egyik kórházban újra kitört a járvány, feltehetően egy felületi fertőzésen keresztül.

 

picture_1.png

 

Dr. Marc Wathelet molekuláris biológus, koronavírus specialista. Az Egyesült Államokban egy, a  koronavírusok különböző törzseit vizsgáló kutatócsoportot vezetett, szakterülete a SARS koronavírus, amely 2003-2004-ben a súlyos akut légzőszervi szindróma járványt váltotta ki. A világon elsőként, 2020. februárjában tette közzé azon álláspontját, hogy a SARS-CoV-2 levegőn keresztül is terjed. Interjú. 

 

Figyelembe véve az Ön korai, figyelemkeltő nyilatkozatait, illetve az orvostudományban alkalmazott elővigyázatossági elvet, véleménye szerint miért ragaszkodik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Covid-19 fertőzési képességéről szóló nyilatkozatához? Ön szerint várható-e a közeljövőben egy új, más irányú kormányzati és nemzetközi megközelítés?


Nos, a WHO a kínai tényfeltáró misszió után elismerte, hogy a vírus levegőn keresztüli fertőzése elképzelhető, és  az további vizsgálatokat igényel, de valóban nem frissítette az erre vonatkozó ajánlásait, és ezt a lehetőséget nem foglalta bele a javaslatába. Úgy tűnik, hogy a globális fertőző betegségek elleni nemzetközi megközelítésünket újra kell értékelnünk, mivel a jelenlegi megközelítésünk lassú és hatástalan. 

Szerezhető-e Covid-19 elleni immunitás fertőződés után, és képes-e a vírus oly mértékben mutálódni, hogy ellenállóvá váljon a jelenleg fejlesztés alatt álló oltásra? Ön szerint hatékony lehet-e a klorokin-terápia a Covid-19 betegek kezelésében?

Kimutatható antitestek megjelennek a szervezetben, így valamilyen szintű immunitás kialakul az új koronavírussal fertőzött emberekben. Ez azért fontos, hogy nyomon tudjuk követni a fertőzés népességen keresztüli terjedését és jobban megértsük annak dinamikáját. Ha a már ismert koronavírusok példáját vesszük alapul, akkor nem egyértelmű, hogy ez az immunitás erős lesz. Az egyéni, természetesen kialakult immunitás nem elég erős ahhoz, hogy kollektív immunitást biztosítson, de fenntartható védelmet biztosít a SARS-CoV-2 genetikai és antigéneltolódás által okozott változásaival szemben. A vakcinázás révén szerzett immunitást szintén nem egyértelmű: egyes előző koronavírus-vakcinák állatokban védelmet nyújtottak a betegség ellen, míg mások súlyosbíttották azt. Ezért az oltások tesztelése nagyon fontos. A klorokvin-terápia nagyon ígéretes, bár a korai eredményeket még számos jelenleg is zajló tanulmánynak meg kell erősítenie. A hidroxiklorokin a legaktívabb forma, ami a gazdasejtet célozza meg, nem pedig a víruskomponenst, így sokkal nehezebb a vírus számára meglépni előle.

Ön szerint szezonális lesz-e a Covid-19, és felerősödhet-e újra a szigorítási intézkedések feloldása után? 

Elég valószínűnek tartom, hogy ez a vírus az egész világon endemikus lesz, ciklikus és szezonális változásokkal. Jelenleg a déli féltekén is terjed és ott megkezdődik a „influenza-szezon”, míg a miénk befejeződik. Bizonyos, hogy újra megjelenhet, ha a szigorítási intézkedéseket feloldják, és ezért nagy tesztelési kapacitásra lesz szükség ahhoz, hogy megakadályozzuk a járvány újbéli kitörését. Nem hiszem, hogy a vírus nagyobb patogenitást mutat majd, ha újra megjelenik, ugyanis a pandémiás vírusok természetes tendenciája a kisebb virulencia irányába való fejlődés, mivel azok az adott populációban azok endemikussá válnak.

Az eddigi vizsgálatok feltárták a SARS-CoV-2 aeroszol- és felületi stabilitását; azonban nem tudjuk a vírus életképességét textil és friss élelmiszer felületeken. A WHO szerint az 56 ° C-os hőmérséklet elpusztítja a SARS-CoV-1 vírust: feltételezhetjük-e, hogy ugyanez a tulajdonság igaz a SARS-CoV-2-re is?

Igen, a SARS-CoV-1 és -2 fizikai-kémiai tulajdonságai nagyon hasonlóak lesznek, tehát várható, hogy 56 ° C-on teljesen inaktiválódjon a SARS-CoV-2. A vírus különböző felületeken fennálló élettartamát mérő vizsgálatokat úgy kell megérteni, hogy azok a laboratórium nagyon speciális körülményei között zajlanak, különösen akkor, ha a vírus önmagában van a mintában, szemben például a nyálkahártyával.  A nyálka megvédi a vírust a kiszáradástól, ezzel meghosszabbítva a vírus életképességét. Ne felejtsük el, mi történt 2003-ban Torontóban, amikor a SARS-CoV már nem terjedt a közösségben, és a kórházakban sem volt már több eset. A szigorú védekezési intézkedéseket feloldották, majd egy hónappal később az egyik kórházban újra kitört a járvány feltehetően egy felületi fertőzésen keresztül,  amelyet nem megfelelően tisztítottak és amin a vírus egy hónapig életképes maradt. Fertőző felület minden élettelen tárgy, amely fertőző kórokozókkal való fertőzöttség útján átviheti a betegséget egy új gazdaszervezetbe. 

Milyen óvintézkedéseket  tanácsol a lakosság számára és mit javasolna textil, és friss élelmiszerek, például a kenyér és a gyümölcs kezelésére?

A vírus meglehetősen sérülékeny. A gyümölcsöket és zöldségeket szappanos vízzel vagy mosószerrel mossák le, majd öblítsék le alaposan. Textilek mosásakor a tisztítószerrel történő mosás akár csak 30 ° C-os hőmérsékleten is elegendő a vírus eltávolításához. A kenyeret megsütik, amely elpusztítja a vírust, így minden sült étel biztonságos, kivéve, ha az később beszennyeződik. Két vagy három réteg sál a száj és az orr előtt ugyan nem véd egy COVID-19 beteg gondozása közben, de élelmiszer vásárlása közben jobb, mint semmi. 

A cikk fordítás. Az cikk eredeti nyelven elérhető itt.