A C-vitamin szerepe az új koronavírus elleni küzdelemben

 Miközben világszerte több kutatócsoport is azon dolgozik, hogy új vakcinát állítson elő, számos egyéb kísérlet is folyik a megelőzés, illetve kezelés tekintetében. Az egyik ilyen kutatás például azt vizsgálja, hogyan járul hozzá a C-vitamin az új koronavírussal fertőzőtt betegek kezeléséhez. 

screenshot_2020-03-23_at_11_32_05.png

Az utóbbi időben több online fórumon is megjelent a hír, hogy a C-vitamin nagy dózisú adagolása segíthet felvenni a küzdelmet az új koronavírussal (SARS-CoV-2) szemben.

 Miközben világszerte több kutatócsoport is azon dolgozik, hogy új vakcinát állítson elő, számos egyéb kísérlet is folyik a megelőzés, illetve kezelés tekintetében. Az egyik ilyen kutatás például azt vizsgálja, hogyan járul hozzá a C-vitamin az új koronavírussal fertőzőtt betegek kezeléséhez. 

A C-vitamin szerepe az új koronavírusfertőzés megelőzésében 

A C-vitamin, másnéven aszkorbinsav hiánya megnöveli az influenzavírussal történő fertőződés esélyét, illetve hozzájárulhat a betegség tüneteinek a súlyosbodásához is. A C-vitaminnak nagy szerepe van a szervezet gyulladási folyamatainak csökkentésében, illetve az emésztőrendszeri rák fajták kialakulásának megelőzésében. 

 Egy kutatás szerint a C-vitamin felnőtteknél 8%, gyerekeknél 14%-kal csökkenti a megfázás időtartamát, de arra is felhívja a figyelmet, hogy míg sportolóknál a C-vitamin fogyasztása valóban hozzájárult a megfázás tüneteinek enyhítéséhez, addig az általános lakosság körében ez nem mondható el. 

A C-vitamin szerepe az új koronavírusfertőzés kezelésében 

Egy új kutatás azt vizsgálja, hogy a 2019 decemberében, Wuhanból útjára indult új koronavírusfertőzés okozta tüdőgyulladás (SARI) kialakulásának megelőzésében milyen szerepe van a C-vitamminak. A kutatás eredménye 2020 szeptemberére várható és azon a feltételezésen alapszik, hogy szepszis kialakulásakor a C-vitamin bizonyítottan segít megelőzni a tüdő egy részének sérüléseit, amivel hozzájárulhat az új koronavírusfertőzés által okozott súlyos tüdőgyulladás (SARI) kialakulásának megelőzéséhez. 

Az új koronavírus által kialakult súlyos tüdőgyulladás komoly légzési zavarokhoz, vagy akár halálhoz is vezet, így ha a C-vitamin valóban segít megelőzni a gyulladás kialakulását, vagy annak súlyosságát csökkenteni tudja, akkor ténylegesen segítség lehet a koronavírusfertőzött betegek kezelésében. 

A kutatásban részt vevők 7 napon keresztül 24 g C-vitamint kapnak intravénásan (egy felnőtt ember ajánlott napi bevitele 90 mg) és bár hivatalos eredmények még nincsenek, a kutatást vezető professzor szerint az elsődleges eredmények bíztatóak. 

A kutatás ugyanakkor még tudományosan nem validált, így iránymutatásainak alkalmazása a klinikai gyakorlatban nem javasolt. 

Az ajánlott, napi C-vitamin mennyisége 

Egy felnőtt ember ajánlott napi C-vitamin mennyisége 90 mg, amit a legjobb étkezésen keresztül a szervezetünkbe juttatni. Az alábbi táblázat azt mutatja, mennyi vitamint vihetünk a szervezetünkbe a felsorolt ételek fogyasztásával. 

C-vitamin forrás

 

Étel (1 adag)

C-vitamin  (mg)

Guava (1 közepes)

165

Eper (1 marék)

98

Sárgadinnye (¼ közepes)

95

Papaya (1 medium)

95

Paprika (piros) (½ marék)

95

Narancslé  (¾ pohár)

60

Fodros kel (1 marék, főzve)

53

Brokkoli (½ marék, főzve)

50

Paprika (zöld) (½ marék)

45

Paradicsomlé (1 bögre)

45

Mango (1 közepes)

30

Citromlé (½ bögre)

30

 

Fontos megemlíteni, hogy a C-vitamin túladagolása káros is lehet, gyomorproblémákhoz, hasmenéshez és vesekövek kialakulásához is vezethet. 

Fotó: https://www.health.harvard.edu/