A belga kormány mérgező maszkokat adhatott a gyógyszerészeknek

A belga kormány által tavaly nyáron a gyógyszerészeknek adott 15 millió szövetmaszk mérgező lehet - derül ki a Sciensano, a Belga Közegészségügyi Intézet bizalmas jelentéséből.

mask3112-c-belga.jpg

Az arcmaszkokat a luxemburgi székhelyű Avrox cég gyártmánya, és a maszkok olyan nanorészecskéket tartalmazhatnak (ezüst és titán-dioxid), amelyek belélegezve károsíthatják a légzőszerveket. 

Két toxikológus arra figyelmeztet, hogy az ezeket a maszkokat viselő embereknél fennáll a tüdőgyulladás kialakulásának veszélye, különösen meglévő légúti problémák fennállásakor. 

„Előbb vagy utóbb ezek a nanorészecskék bekerülnek a szervezetbe, főle akkor, ha a maszkot rendszeresen mossák és újra viselik. A részecskék könnyen a tüdőbe és a vérbe kerülhetnek ”- mondta Alfred Bernard toxikológus.

A maszk szövetének fehérítéséhez ezüst és titán-dioxid nanorészecskéket használnak, ami nem összetévesztendő a tiszta ezüst nanorészecskékkel, amelyek antibakteriális hatásúak.

A Sciensano Intézet egy sajtóközleménnyel válaszolt a jelentés kiszivárogtatására, melyben azt közölte, hogy korai még következtetéseket levonni az esetből. 

"Ezek az eredmények a kutatás első szakaszának elsődleges eredményei, ezért óvatosan kell őket értelmezni" - áll a sajtóközleményben. "A jelenlegi adatok alapján nem állapítható meg, hogy ezek a nanorészecskék valóban kiválnának a maszkokból, és hogy veszélyt jelentenének a maszkot viselőkre."

Ugyanakkor ez nem ez az első eset, hogy a luxemburgi vállalat górcső alá kerül. Tavaly júniusban, a belga kormány ingyen terjesztette a maszkokat a gyógyszerészeknek és kétségek merültek fel a maszkok biztonságosságával kapcsolatban. Az Avrox cég ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy a maszkjaik megfelelnek az összes nemzetközi standardnak.

A maszkok megvásárlásásának körülményeit - amely 40 millió eurós megállapodást jelentett- szintén vizsgálják  potenciális csalások miatt, mivel az üzletet lebonyolító érintettek közül kettő személyesen is nagyon jól ismeri egymást.

Az Avrox cég vezetője két francia: egy volt futballügynök és egy ex-vendéglős. A HLN jelentése szerint a fő részvényes egy máltai lakcímmel rendelkező jordániai milliomos, a Kajmán-szigetek holdingtársasága és egy filmipari projekteket finanszírozó cég az Egyesült Államokban.

A cikk fordítás. Az eredeti cikk (angolul) és fotó megtalálható itt