Klorokin - az új arany

 

A francia állam visszautasítja a tömeges tesztelést és a marseille-i professzor, Didier Raoult kutatási eredményeit álhíreknek tünteti fel, majd visszavonatja azokat. 

 

 

screenshot_2020-03-26_at_22_00_56.png

 

Mi az a klorokin?

Német kutatók egy fehérje kutatása közben fedezték fel a klorokint 1934-ben. A II. világháború alatt francia katonák Tuniszban lecsaptak egy rakomány német-gyártású gyógyszerre, melyet átadtak az amerikaiaknak. Majd amerikai kutatók kevés változtatással növelve a gyógyszer hatékonyságát létrehozták a klorokint. 

A klorokin először akkor szerzett magának hírnevet, amikor az Egészségügyi Világszervezet elsőszámú fegyverként használta fel a maláriáról szóló kampányában. Később azonban a klorokin annyira  hatékony és kifejezetten olcsó gyógyszernek számított, hogy még a legszebényebb országokban is meg tudták azt fizetni. Mivel nincs megfizethető alternatívája, a klorokin továbbra is Afrika legnépszerűbb antivirális gyógyszere, ami a malária kezelesésén túl annak megelőzésében is szerepet játszik. 

A klorokin és az új koronavírus kapcsolata 

A klorokin erős antivirális hatására alapozva klinikai kutatásokat kezdtek azt vizsgálva, hogy milyen szerepet játszhat az új koronavírus (SARS-CoV-2) legyűrésében. A Kínai Nemzeti Biotechnológia-Fejlesztési Központ (Chinese Center for National Biotechnology Development) a klorokint az egyik leghatékonyabb gyógyszerként tartja számon köszönhetően annak, hogy számos klinikai kutatás során a klorokin áttörő sikerű eredményeket produkált új koronavírussal fertőzött pácienseknél. Bár több kutatás is jelenleg folyamatban van, egyelőre úgy tűnik, hogy a klorokin az egyik legsikeresebb gyógyszer a súlyosan beteg Covid19 fertőzött betegek kezelésében. Jelenleg legalább tíz klinikai kutatás teszteli a klorokin és a Covid19 kapcsolatát. 

Miért gondolják az emberek, hogy a klorokin segít?

Franciaországban jelenleg összesen 800 Covid19 beteg vesz részt klinikai kutatásokban, köztük olyanok, akiken a klorokint tesztelik. Az egyik ilyen kutatás a marselle-i Mediterrean Institute of Infection-ben folyik professzor Didier Raoult vezetésével. Raoult professzor egy internetre felkerült videóban azt magyarázta, hogy az általa klorokinnel kezelt Covid19 fertőzött betegek gyors és hatékony javulást mutatnak, mert a klorokin-kezelés összességében felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, és lerövidíti a fertőződöttség időtartamát. A kutatásában 24 olyan beteget kezel, akik az első megbetegedők között voltak Dél-Franciaországban. Raoult professzor azt állítja, hogy azon betegei, akik klorokint kaptak,  25%-ban voltak fertőzőek hat nappal a kezelése megkezdése után, míg a placebot, vagy más hatóanyagot kapott kutatási mintaban szereplők a hatodik nap után is ugyanolyan fertőzőképességet mutattak, mint a kezelés elején. Végleges eredmény csak 6 hét múlva lesz, de professzor Raoult a videójában elmondta, hogy a korai kutatási eredményeket figyelembe véve úgy tűnik, hogy a klorokin sikeres lehet a Covid19 betegek kezelésében. Raoult professzor ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy a gyógyszer tesztelése csakis etikailag jóváhagyott klinikai kutatások alatt történjen.  Miután ez a hír a francia sajtóban megjelent, a hír szárnyra kapott és bejárta a nagyvilágot.

Így kezdődött el a klorokin második felvirágzása. 

1582662953_professeur-raoult.jpg

Mi történik Franciaországban?

Mindeközben egy infektológus professzor Párizsban arról beszél egy videóban, hogy gyógyszertári források szerint Franciaország klorokinkészlete hirtelen teljes mértékben kiürült, így ha akarnák sem tudnák azzal kezelni a betegeiket. 

Yves Levy, a Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatások Központjának (Inserm - French National Institute of Health and Medical Research) a feje volt 2014 és 2018 között, majd Macron kinevezte rendkívüli állami tanácsadójának. Ezt a pozíciót Franciaországban eddig összeses 12 ember kapta meg. 

Levy felesége Agnes Buzyn, aki egészen nem sokkal ezelőttig Macron egészségügyi minisztere volt kapott egy visszautasíthatatlan ajánlot Macrontól, így a koronavírus járvány kellős közepén távozott a posztjáról, és beszállt Macron pártjába, hogy Párizs főpolgármesteri címéért indulhasson, aminek az első fordulóján csúnyán elbukott. 

5e70d81623000050280c62ff.jpeg

Mindeközben Levynek, Macron tanácsadójának egy csúnya viszálya van professzor Raoulttal, a marseille-i kutatócsoport vezetőjével. Levy visszavonta a marseille-i kutatócsoportnak helyet adó kórház akkreditáltságát, és átvette a náluk futó kutatásokat. 

Professzor Raoult állláspontja szerint a teljes karanténnak, vagyis lock down-nak nincs értelme, sokkal inkább az emberek tesztelésének fontosságát, illetve a betegek klorokinos kezelését promotálja azzal a kitétellel, hogy csak az igazoltan fertőzött betegeket kell karantén alá helyezni. Ez a minta egyébként sikeresen működött Dél-Koreában, Szingapúrban, Tajwanban és Vietnámban is. 

Egy darab klorokintabletta ára 1 euro. A nagy gyógyszeripari biznisznek, ami erősen finanszírozza a francia állami Insermet-et, -élén a Sanofival - azonban ez kevés, és ha tehetné, inkább valami sokkal profitálóbb megoldást választana. A Sanofi jelenlegi álláspontja szerint aktívan készül a klorokin-gyártásra, de hetekig is eltarthat, mire ez megvalósul. 

 

5007.jpg

Agnes Buzyn még francia Egészségügyi Miniszterként, 2020. januárjában besorolta a klorokint a mérgező összetevők közé, ami azóta csakis orvosi recepttel váltható ki. 

Két hónappal később, március közepén a Macron kormány meghozta a részleges karantén elrendelését, de a klorokinról egy szó nem esett. A rendőrség nem köteles maszkot viselni, mivel maszk nincs, még a kórházi dolgozóknak sincs elegendő. 

Március 17-én Agnes Buzyn kijelenti, hogy a járvány gyors terjedésére nincs felkészülve a francia egészségügyi rendszer. 

A francia állam visszautasítja a tömeges tesztelést, és a marseille-i professzor, Didier Raoult kutatási eredményeit álhíreknek tünteti fel, majd visszavonatja azokat. 

Mi történik a nagyvilágban?

Elon Musk tweetjének köszönhetően Trump elnök kijelenti, hogy a klorokin hamarosan elérhető lesz az Amerikai Egyesült Államokban is. Az amerikai orvosok elkezdik a klorokint saját maguknak receptre felírni azt az érzetet keltve, hogy azok izületi gyulladás kezelésére szükségesek. 

maphar-eurapharma.jpg
Mindeközben Marokkó felvásárolja a fővárosában, Casablancában található Sanofi gyógyszergyár klorokin-készletét, és Európát megelőzve engedélyezi a klorokin orvosi használatát Covid19 betegeknek. 

Pakisztán pedig úgy dönt, hogy megnöveli a klorokingyártását, amit Kínának küld majd. 

Svájc eltekint a teljes karantén elrendelésétől és inkább tömeges tesztelésbe kezd.

Christian Estrosi, Nizza polgármestere pozítivat tesztel az új koronavírusra és magánemberként, önkéntesen aláveti magát Raoult professzor klorokin-kezelésének. Végül felhívja a Sanofi gyógyszergyárat, hogy közölje, elkezdhetik a klorokin szállítását Dél-Franciaországba, mert az működik. 

Raoult professzor kutatásának köszönhetőn Franciaországban elkezdődik a klorokin hatásának vizsgálata számos klinikai kutatás keretében, de mindez az Inserm fennhatósága alatt. 

Mindeközben az egyetlen francia gyógyszergyár, amelyik klorokint gyárt bírósági eljárás alatt áll, ami az egész klorokin készlet eltűnését más megvilágításba helyezi. Időbe telik, míg a készletet újra feltöltik, ami egyértelműen a nagy gyógyszerbiznisznek kedvez. 

Mindeközben professzor Raoult halálfenyegetéseket kap. 

A francia állam megtagadja a magánkórházak és klinikák használatát, amik jelenleg üresen állnak és visszautasítja a felelős elnök arra vonatkozó felajánlását, hogy az állam magánkórházakat is használjon a közkórházak használata mellett.

 

gettyimages-183972646-612x612.jpg

 

Raoult professzor szemben Macronnal

Egy váratlan fordulattal Raoult professzor részlegesen kilép Macron Tudományos Tanácsából és közben a marseille-ieknek felajánlja az ingyenes tesztelést, így százak állnak sorban tesztelésre várva. A professzor egyértelművé teszi, hogy a klorokin használatát különleges esetekben, korai fázisban tesztelt betegen, a betegség még nem előrehaladott állapotában lehet használni. És csakis ezekben az esetekben. 

Pár órával később a francia Egészségügyi Minisztérium hivatalosan is megtiltja a Raoult professzor által ajánlott klorokin kezelést. A kezelést csakis súlyosan beteg Covid19 betegeknek engedélyezi, akiknek nincs más lehetőségük a gyógyulásra. 

Raoult professzor ezt úgy kommentálja, hogy "Amikor a tűdő sérülése már túlságosan előrehaladott, és lélegeztetésre van szükség, akkor a betegek gyakorlatilag már vírusmentesek és túl késő azokat klorokinnal kezelni." És ironikusan hozzáteszi, hogy ha valóban így lehet csak klorokint használni, akkor legalább tudományos bizonyítéka is lesz a francia államnak arra, hogy a klorokin nem működik. 

Mindeközben megjelenik egy új, kínai kutatási eredmény, ami cáfolja Raoult professzor állításait és azt állítja, a klorokin használat nem segíti az enyhe lefolyású Covid19 betegek javulását. Ez azért különösen fontos, mert korábban Raoult professzor azt sérelmezte, hogy sokan kétségbe vonták kínai kutatók kutatásait és azt mondta, ha azok amerikai kutatási eredmények lennének, valószínűleg senki nem kérdőjelezné meg az eredményeket. 

Professzor Raoult a világ legelismertebb szaktekintélye a szakterületén, így akár az is elképzelhető, hogy a kínai riportot a gógyszerbiznisz készíttette. 

A franciaországi, Macronhoz közeli média közben mindent megtesz  azért, hogy Raoult professszort démonként tüntesse fel.

Mit mondott a tudomány a klorokinról a Covid19 világjárvány előtt? 

Mielőtt arannyá lett volna, az Amerikai Betegségmegelőző és Kontrolláló Központ (Centers for Disease Control and Prevention) ajánlása szerint a klorokin gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt receptre felírható gyógyszerként szerepelt, azzal a kiegészítéssel, hogy kismamák is nyugodtan szedhetik. 

Az Amerikai Betegségmegelőző és Kontrolláló Központ még mindig elérhető malária kezelésére való ajánlása szerint nincsen felső határérték a klorokin használát illetően, bár hozzáteszik, hogy magas dózisban, éveken át szedve egy ritka szembetegség kialakulásához vezethet. Azt is hozzáteszik, hogy a klorokinra nem jellemző a mellékhatások felbukkanása sem, ám ha mégis előfordulnak, azok a gyomorfájdalom, hányinger, hányás és fejfájás tüneteiben mutatkoznak meg, de még ezek sem teszik szükségessé az antivirális gyógyszer szedésének felfüggesztését. 

Az Amerikai Betegségmegelőző és Kontrolláló Központ mindezt a malária elleni kezelésben használt klorokinról állította a Covid19  világjárvány kitörése előtt.  Jelenlegi ajánlások szerint azonban a klorokin súlyos mellékhatásokkal járhat, így a gyógyszer öncélú szedése szigorúan tilos.

Felmerülhet a kérdés azonban, hogy vajon mi változtatta meg teljesen a korokin felhasználására vonatkozó nemzetközi ajánlásokat. 

 

 

Fotók: https://www.theguardian.com, https://www.alamy.com, https://www.laprovence.com , https://www.huffingtonpost.fr , http://www.cfaogroup.com. Az eredeti cikk kiegészítések nélkül angolul megtalálható itt: https://asiatimes.com/2020/03/why-france-is-hiding-a-cheap-and-tested-virus-cure/,