Napvilágot látott felvetések a COVID-19 hátteréről - 1. rész

Miközben az életünk minden területét megváltoztatta a jelenlegi világjárvány és miközben több gyógyszergyártó cég is megkezdte már a COVID-19 vakcinájának klinikai kutatásait gyerkeken és kismamákon egyaránt, kevés szó esik a pandémia hátteréről és szereplőiről. Figyelembe véve, hogy nemzetközi tudósok és jogászok kereszttüzébe került úgy az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy milyen felvetések láttak napvilágot a COVID-19 pandémia hátteréről.

Az alábbi sorozatban sorra vesszük, mi az az ivermectin, miért ágál ellene az EMA, az FDA és a WHO, hogy miért ment neki brit tudósok egy csoportja az EMA-nak, és hogy miért készül egy német jogász csapat és volt WHO szakértők egy része nemzetközi pert indítani emberiség ellen elkövetett bűncselekmény vádjával a WHO ellen. 

_117712024_gettyimages-1227725605.jpg

Ivermectin, az új klorokin 

Az ivermectin egy olcsó, könnyen beszerezhető gyógyszer, melyet elsősorban paraziták elleni kezelésre használnak embereknél és állatoknál egyaránt. Az 1980-as években élte fénykorát, amikor antiparazita kezelésre használták elsősorban állatoknál. A nyolcvanas évek elején azonban Nyugat-Afrikában a WHO és a Merck kezdeményezésére embereken is használni kezdték. 

Az ivermectin COVID-karrierje 2020 októberében indult, amikor Dél-Amerikában  a hivatalos ellenjavaslat ellenére felvásárolták a készletet. A gyógyszer annyira sikeresnek bizonyult a koronavírusfertőzés kezelésében, hogy Bolíviában 350,000 adagot, Peruban előbb 20,000, majd még 30,000 adagot értékesítettek belőle a feketepiacon. 

A sikereken felbuzdulva Ausztrália is követte Dél-Amerika példáját, sőt, ausztrál tudósok egy csoportja arról publikált (Caly, L. et al. Antivir. Res.), hogy a gyógyszer nagy dózisú alkalmazása drasztikusan csökkenti a koronavírusban elhalálozott betegek számát. A publikációt nem sokkal később eltávolították arra hivatkozva, hogy szakmailag nem volt elég megalapozott. 

d41586-020-02958-2_18492120.jpg

Nem sokkal később a Perui Egészségügyi Minisztérium hivatalosan ajánlotta az ivermectin használatát a COVID-19 betegség kezelésére, pár nappal később Bolívia is felvette a gyógyszert a koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszerek listájára, ezt követően pedig Brazília egyik tartománya is így tett. A listára később felkerült többek között Bulgária, és Dél-Amerika is, a gyógyszerkészletet felvásárolták Romániában, az EU-ban pedig elsőként Szlovákia és Csehország engedélyezte hivatalosan is annak használatát. 

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy az ivermectin az új klorikin, vagyis az új koronavírus elleni küzdelem elsőszámú fegyvere, az örömbe egy kis üröm is vegyült, miután az Európai Gyógyszerügynökség  és a WHO a hivatalos álláspontjában határozottan ellen-javasolja az ivermectin használatát. 

Mi a baj az ivermectinnel? 

Az EMA álláspontja szerint a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az ivermectin nem rendelkezik megfelelő bizonyítékkal arra, hogy az megfelelő kezelést nyújtana a COVID-19 betegség kezelésére, és hozzáteszi, hogy a gyógyszer COVID-19 elleni felhasználása nincs engedélyezve egyik EU tagállamban sem, hogy ilyen jellegű kérés egyik tagállamtól sem érkezett, és hangsúlyozza, hogy Csehország és Szlovákia a nemzeti szuverenitásuk kereteiben engedélyezte a gyógyszer átmeneti használatát. 

Az EMA analízise alapján az ivermectin gyógyszer ugyan valóban megtöri a SARS-CoV-2 vírus szaporodási láncát, de ezt a jelenleg engedélyezett mennyiségnél sokkal magasabb dózisban kapott kezeléssel lehet csak biztosítani, melynek mellékhatásai egyelőre nem ismertek.

De nem csak az Európai Unió, hanem az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) is ellen-javasolja az ivermectin COVID-19 betegségre történő alkalmazását. Ezzel egyidőben a WHO határozottan az ivermictin használata ellen kampányol, és arra hívja fel a figyelmet, hogy az csak és kizárólag paraziták és férgek elleni kezelésre használandó. 

Érdekesség egy 2004-ben, két ausztrál tudós által írt és a WHO felületén a mai napig elérhető, az ivermectin sokszínűségét és potenciálját éltető jegyzet szerint bár az ivermectin humán használata során a kezelések körülbelül felénél mellékhatás lépett fel és így a gyógyszer a magas mellékhatásokkal járó profilú besorolást kapta, a kutatások azt bizonyítják, hogy ezek a mellékhatások nem a gyógyszer által, hanem a gyógyszer és a kezelt betegség mellékhatásaként jöttek létre (Awadzi K., 2003). 

covid-19_utrecht_uni.jpg

Nemzetközi kereszttűzben az EMA

Nem sokkal azután, hogy az EMA közzétette az ivermectinnel kapcsolatos álláspontját, brit tudósok egy csoportja (BIRD) tudományos meta-analízist végzett az ivermectinnel kapcsolatos klinikai kutatásokon. A panel 65 tudósból és kutatóból állt és tagjai 16 országból képviseltették magukat. A kutatás célja az volt, hogy az eddigi fellelhető összes tudományos ivermectinnel kapcsolatos klinikai kutatás eredményét kiértékeljék, és annak tudatában regáljanak az EMA álláspontjára. 

A vizsgálat eredménye alapján a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy az EMA analízise módszertanilag gyenge és összeegyeztethetetlen a 25 országban - köztük maga az EU három tagállamában - már elfogadott politikával, hogy a a jelenlegi COVID-19 protokolldózisok jóval a korábban megállapított biztonságos tartományon belül vannak, és hogy az ivermectin kivételesen biztonságos gyógyszer elhanyagolható mértékű súlyos nemkívánatos eseményekkel és csak elenyésző gyakori mellékhatásokkal.

Az álláspontjuk arra is figyelmeztet, hogy itt az ideje, hogy a hatóságok felismerjék, hogy az ivermectin hatékonysága a COVID-19-ben már bizonyított, és hogy az általános biztonsági profilja rendkívül jól ismert. Szerintük pandémiás helyzetben a szabályozóknak jóvá kell hagyniuk ezt a nagyon biztonságos gyógyszert rutinszerű használatra, bármely engedéllyel rendelkező orvos klinikai belátása szerint, és hogy a további késedelem csak további szükségtelen életvesztéshez vezethet.

Az EMA-tól reakció ezidáig nem érkezett. 

A következő fejezetben arról lesz szó, hogy miért indított fegyelemi eljárást a Bihar Megyei Orvosi Kamara egy nagyváradi pulmonológus ellen az ivermectin használata következtében, hogy miért kampányolnak elismert virológus professzorok az ivermectin használatáért és a tömeges oltások leállításáért, hogy miért került elmegyógyintézetbe a Német Koronavizsgáló Ügyvédi Bizottság egyik kulcsfigurája, hogy ki és mi a GAVI alapítvány és hogy milyen kapcsolata van a WHO-val. 

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss cikkekről, kövesd az oldalt a Facebookon is.