Szakmai magyarázat a járványügyi intézkedésekhez

Miután sokan állnak értetlenül a jelenlegi járványügyi intézkedések bevezetése előtt, illetve mivel nem mindenkinek egyértelmű, hogy melyik szigorítás milyen célt szolgál, készítettem egy kis összefoglalót a szabályokról és a várható forgatókönyvről szakmai szemmel. 

 magyar_kozlony-e1604477672952.jpg

A járvány itthon még mindig felszállóágban van, és ez így is lesz egészen addig, amíg a lakosság ~ 60-70% százaléka nem fertőződik meg a vírussal. Az első hullám idején is ezek a számok voltak előrevetítve, akkor az volt a különbség, hogy a szigorításoknak köszönhetően megúsztuk azt, ami most bekövetkezett: a tömeges megbetegedést.

A szigorító intézkedések célja továbbra is a járvány terjedésének lelassítása, ugyanazért, amiért az első hullámban volt: hogy az egészségügyi rendszer bírja a terhelést és ne omoljon össze. Valójában már nagyon a határon vagyunk, a kórházi dolgozók száma kevés ahhoz, hogy ellássák a rengeteg beteget, kevés a szakemberek és az ellátórendszer kapacitása ahhoz, hogy ilyen számú beteget lásson el. Ez nem Magyarország-specifikus, hanem egy világjárvány sajátossága.

corona-4971013_1280-e1585832795467.jpg

Számos országban megteltek az ágyak, és lebetegedtek a kórházi dolgozók. A tesztelést igénylő háziorvosok is teljesen leterheltek, és elérték a kapacitásuk határait, így próbálnak a betegek között szelektálni és csak azt tesztre küldeni, aki a legnagyobb valószínűség szerint COVID-os.

Ezért kell most a kórházi orvosoknak is mérlegelniük azt, hogy ki kap lélegeztetőgépet, és ki nem, akármennyire is igazságtalannak tűnik, úgy, mint egy háborús helyzetben, a jobb túlélési esélyekkel bíró beteg kap előbb segítséget, mert túlságosan sok a beteg.

A szigorítások ha laikus szemmel értelmetlennek is tűnnek, szakmailag megfontolt és szükséges intézkedések, és van bennük logika.

Valójában az este 7 és reggel 7 közötti kijárási tilalom lenne szükséges, a kettő között meg mindenkinek távmunkában kellene dolgoznia ahhoz, hogy a vírus a háztartásokban maradjon. Ez nyilván nem megoldható, így azokra, akik munkából jönnek, vagy oda mennek a kijárási tilalom nem is vonatkozik.

Az ingyenes parkolás azt próbálja szorgalmazni, hogy az emberek ne keveredjenek és akinek van autója, az inkább azzal közlekedjen, ezzel is csökkentve annak a lehetőségét, hogy a vele nem egy háztartásban élőkkel érintkezzen. Nyilván ettől nem lesz mindenkinek autója, ezért sűríti a BKK is a járatait.

intezkedesek.jpg

A köztéri maszkviselés pedig azért szükséges, mert a vírus a levegőben is terjed, magyarul, ha egy fertőzött személy halad előttünk maszk nélkül, és mi “belesétálunk” maszk nélkül az ő kilélegzett levegőjébe, a vírust belélegezhetjük. 

A cél tehát az, hogy a lehető legkevesebb éritntkezés történjen olyan személyek között, akik nem egy háztartásban élnek, magyarul nem egy levegőt szívnak.

Akármennyire is nevetségesnek tűnnek ezek a rendelkezések, mindenképp szükség van rájuk ahhoz, hogy a járvány a lehető leglassabban tudjon terjedni és hogy az éjjel-nappal dolgozó orvosok, nővérek és ápolók el tudják látni a súlyos betegeket. 

Mindenki tesztelése azért nem segítség, mert a lakosság nagy része már fertőzött, így a tesztelés és annak eredménye csak nagyobb terhet róna az egészségügyi dolgozókra. Ezért kérik, hogy aki tüneteket észlel magán, az maradjon otthon.

A legjobb amit tehetünk az, hogy saját magunkat óvjuk, ha tehetjük, akkor online vásároljunk, és utcára, illetve emberek közé csak akkor menjünk, ha tényleg muszáj.

Ha ezt mindenki igyekszik betartani, akkor pér hét múlva elérhetjük a csúcsot, ahonnan már csak lefelé vezet az út. 

Kitartást és jó egészséget mindenkinek!

BMV, M.PH 

 

Képek: www.koronavirus.gov.hu, azüzlet.hu, www.doc-research.org.hu