Meddig lesz lezárva az Egyesült Királyság?

Várhatóan további országok is beutazási tilalmat fognak elrendelni, illetve a beutazási korlátozások az ünnepekre való tekintet nélkül érvényben maradnak mindaddig, amíg biztosak nem lehetünk abban, hogy a rendelkezésünkre álló vakcinák ugyanolyan hatékonyan fognak fellépni a SARS-CoV-2 VUI 202012/01 ellen, mint a SARS-CoV-2 vírus ellen. 

covid-19-and-london-property-market.jpg

Az elmúlt időszakban az Egyesült Királyság (UK) jelentős növekedést észlelt a Covid-19 fertőzések számában. Az ezt kutató vizsgálatok a SARS-CoV-2 vírus egy új mutációját fedezték fel: SARS-CoV-2 VUI 202012/01 (Varient Under Investigation). Míg a vírusok mutálódása az életben maradásukhoz szükséges és természetes dolog, az első vizsgálati eredmények alapján úgy tűnik, hogy az új mutáns vírus reprodukciós száma (R) 0.4-szer nagyobb, mint a SARS-CoV-2 vírusé volt, és 70%-kal nagyobb a megfertőző képessége (ECDC). 

Magyarul míg a SARS-CoV-2 vírus esetében 1 ember 2-3 embert tud(ott) megfertőzni (R szám), addig az új mutáns esetén 1 ember 4-et képes megfertőzni, illetve 70%  a vírus transzmisszónak, vagyis a megfertőződöttségnek az esélye. 

Az új mutációval fertőzött egyének száma jelentős Kent, illetve Dél-Kelet Anglia régiójában, beleértve Londont és Kelet-Angliát, és Wales-ben 2020. december 14-ig 20 megfertőződést regisztráltak, míg Belgiumban 4 esetet jegyeztek fel. Ezt követően, 2020.december 19-én az Egyesült Királyság tagállamai szigorúbb intézkedéseket rendeltek el, és 2020. december 20-án Hollandia és Belgium beutazási korlátozást vezetett be az Egyesült Királyság tagállamai számára, majd ezt követően az Európai Unió számos országa, többek között Magyarország is így tett. Hollandia elsődlegesen meghatározott korlátozási határidje  2021. január 1 (ECDC). 

A mutáció lényege

Az új mutáció, a SARS-CoV-2 VUI 202012/01 többszörösen mutálódott tüskefehérjével (spike protein) bír. A tüskefehérje a koronavírusnak azon része, ami a vírus felszínén helyezkedik el, és azokat a jellegzetes koronákat okozza, amiről a koronavírus is a nevét kapta. A készülő vakcinák egy része pontosan erre a tüskefehérjére építve alakít ki immunreakciót és választ az emberi szervezetben (ECDC). 

Súlyosabb betegséget okoz-e a mutáns vírus?

A jelenleg rendelkezésre információ szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy az új mutáció súlyosabb megbetegedést okoz-e, mint a SARS-CoV-2, de az eddigi mutációk egyike sem okozott súlyosabb megbetegedést, mint a SARS-CoV-2 (ECDC).  

Újrafertőződés esélye

Jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő információ arra vonatkozóan, hogy nagy lenne az újrafertőződés veszélye a már fertőzésen átesettek számára (ECDC). 

Jó lesz-e erre a most készülő vakcina?

Jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő információ arra vonatkozóan, hogy van-e és ha igen, akkor milyen hatása a mutálódott vírusnak a jelenleg készülő vakcinákra. Mivel a mutáció pontosan azon a vírusfelületen történt, amit a vakcinák is céloznak (lásd, korábbi poszt), így további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a szakemberek erről érdemben tudjanak nyilatkozni. Az ez irányú vizsgálatok folyamatban vannak, az eredmények pedig az elkövetkezendő hetekben várhatóak (ECDC). 

Meddig nem lehet Londonból kiutazni? 

Mivel az elsődleges cél most az, hogy a mutáns vírus karaktereit, súlyosságát, illetve a vakcinák hatékonyságára gyakorolt hatásainak paramétereit megismerjük, és a vírus addig a lehető legkevesebb embert fertőzzön meg; a lezárás egészen addig életben fog maradni, amíg ezekre a kérdésekre kielégítő epidemiológiai és immunológiai válaszokat nem kapunk. Várhatóan további országok is beutazási tilalmat fognak elrendelni, illetve a beutazási korlátozások az ünnepekre való tekintet nélkül érvényben maradnak mindaddig, amíg biztosak nem lehetünk abban, hogy a rendelkezésünkre álló vakcinák ugyanolyan hatékonyan fognak fellépni a SARS-CoV-2 VUI 202012/01 ellen, mint a SARS-CoV-2 vírus ellen. 

Ha most nem történt volna lezárás, illetve beutazási korlátozás, akkor pár hét múlva akár egy második világjárvány kezdetén találhatnánk magunkat, ugyanis egyelőre nem tudhatjuk, hogy az új mutáció mennyire agresszív és hogy megfelelően fel tudunk-e lépni ellene.