A vírus már legalább nyolcszor mutálódott

Az Egyesült Államok nyugati partján felbukkanó megbetegedéseket  egy olyan vírustörzs okozta, amelyet először Washington államban regisztráltak, míg a keleti parton történt megbetegedéseknél azonosított törzs Kínából Európán keresztül jutott New Yorkba.

 

virus-696x464-2.jpg

 

 

Az új koronavírus átlagosan 15 naponta mutálódik a Daily Express cikke szerint. Ennek ellenére a kutatók azt mondják, hogy a mutálódott vírustörzsek nem lettek veszélyesebbek, viszont a genetikai mutációk nyomonkövetésével fel lehet tárni a vírus fejlődésének állomásait. Trevor Bedford, a Nextstrain társalapítója azt nyilatkozta a National Geographicnek, hogy ezek a mutációk teljesen jóindulatúak, és tökéletesek arra, hogy a teljes kirakó darabjaiként információként szolgáljanak arról, hogyan is terjed a vírus. 

A különböző új törzsek azonosítása segíthet azt is meghatározni, hogy az eddigi intézkedések eredményesek voltak-e.

A Kaliforniai Egyetem szerint a tudósok szinte valós időben képesek a genetikai szekvenálásra és az átvitel meghatározására. Az Egyesült Államok nyugati partján felbukkanó megbetegedéseket egy olyan vírustörzs okozta, amelyet először Washington államban regisztráltak, míg a keleti parton történt megbetegedéseknél azonosított törzs Kínából Európán keresztül jutott New Yorkba.

Az Egyesült Államok Scripps Kutatóintézetének professzora viszont ugyanakkor felhívja arra a figyelmet, hogy bár jelenleg fél millió esetet jegyeztek fel, egyelőre még csak 1000 genomot szekventáltak, és így a jelenlegi eredmények csak egy apró részletét adják a teljes világjárvány megismerésének, amiből még sok részlet hiányzik. 

 

 

A cikk a francia Metro cikkének magyar fordítása. Az eredeti cikk megtalálható itt.